Festésminták

Imádom az egyszerű dolgokat, így az egyszínűre festett bútorokat, tárgyakat is. Ezzel együtt vannak elképesztő stílusos festési technikák, amelyeknek még én sem tudok ellenállni. Nagy divat most a bútorok és dekor termékek vintage, öregítő hatású festése. Ennek hatására egy frissen kezelt és festett bútor vagy tárgy olyan érzetet kelt, mintha az idő vas foga hagyott volna nyomokat rajta. Például barna alapfestésre rákent fehér festék repedezne le róla, vagy kék festék kopott volna szürkésre az évtizedek alatt. A hatás eléréséhez többféle festéktípust kell használni, előkerül a wax is, és persze sok gyakorlás kell a tökéletes illúzió eléréséhez (ami valójában nem létezik, hiszen tökéletlenségében lesz tökéletes 🙂 ).

Festettünk néhány minta deszkalapot kiindulásnak, hogy lássátok, milyen festéssel kérhetitek fa bútorainkat, például raklap fűszer- és virágtartóinkat, valamint faládáinkat. Ráadásként alátéteket is készítünk festett fa deszkalapból, amelyek remek kiegészítői például a fatörzs dekor termékeinknek.

Ha kiválasztott bútorotok színválasztásában elakadtok, vagy tanácstalanok vagytok, kérjétek nyugodtan a segítségemet a választásban, lesznek tanácsaim.

Nézzük a mintákat. Nagy kedvencem a fehér vintage alap, amelyre szürkés koptatást festünk, majd aranybarna sejtelmes waxot teszünk fedőrétegnek. Nagyon finom, visszafogott csillogást adunk így a fának. Ezt látjátok a felső sávon, alatta (elválasztás nélkül) pedig a szürke koptatás nélküli verziót mutattuk be.

Íme, hogy fest élesben a fehér-szürke koptatott festés, némi díszítéssel:

Wax nélkül, halvány szürke alapon, erősebb koptatással így néz ki ugyanez a verzió:

Ugorjunk az ellentétes pólushoz a színpalettán, nézzük, milyen a sötétszürke-fehér koptatott hatás. Felül markánsabbra hagytam a koptatást, alul jobban elkentem (ízlés kérdése).

Festék nélkül is izgalmas hatást tudunk elérni, pusztán waxolással. Ezüstös, aranybarna és fekete waxokat használunk beltéri bútorok, például farekeszek védelmére és díszítésére. A fa típusától, erezetétől függően természetesen más végeredményt kapunk, ezért először mindig leteszteljük egy mintadarabon a waxot.

 

Karácsonyi havas hangulatot teremt a barna alapra felvitt fehér minta, így ezt használjuk például raklap karácsonyfáinknál is.

Végül nézzünk néhány színesebb megoldást. A zöld, kék, sárga különböző erősségű alapként szintén nagyon szépen öregíthetőek fehér koptatással.

 

Ennyit szántunk egy kis ízelítőnek, de természetesen sok más verzió is megvalósítható. Kéréseitekkel nyugodtan álljatok elő megrendeléskor! 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.